tudorduică-transsylvanica.ro

File de istorie

În 25 noiembrie 1825, în Szilágysámson/Șamșud/Samsen, Comitatul Sălaj/Szilágy vármegye/Komitat Szilagy se năștea Szikszai Lajos, avocat, politician și revoluționar maghiar din Ținuturile Ungurești/Partium. A fost membru al Parlamentului, vicecomite al comitatului Sălaj.

S-a născut într-o familie de mici nobili maghiari(kisnemes). A studiat, după 1840, la Colegiul Reformat din Zălau/Zilahi Református Kollégium/Reformierten Gymnasium von Zillenmarkt, după 1844, la Cluj/Kolozsvár/Klausenburg și la Sibiu/Hermannstadt/Nagyszeben, unde a învățat și limba germană. Știa și limba românească.

Un avocat din Transilvania era de obicei trilingv, din motive evidente…

A participat activ la Revoluția din 1848-1849. După 1862 a devenit avocat. În anul 1875 a fost ales membru al Parlamentului maghiar(Országgyűlés)de la Budapesta. Din 1883 a fost numit vicecomite(alispán, viceșpan) al Sălajului.

A fost inițiatorul ridicării unui monument, în cinstea lui Tuhutum, monument care a existat la un moment dat, într-unul din parcurile Zălaului, denumit pe atunci chiar Parcul Szikszai… Deasemenea a fost fondatorul primului muzeu din oraș, prin donarea tuturor colecțiilor sale, municipalității, în anul 1880.

A murit în Zălau, în 31 august 1897.

Dezvelirea monumentului Wesselényi, în 18 septembrie 1902, în Zălau. A Wesselényi-szobor avatása Szikszai halála után, 1902-ben

Lasă un răspuns

Your email address will not be published / Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat:
Sari la bara de unelte