tudorduică-transsylvanica.ro

Gomboți/Szilvásgombóc/Zwetschgenknödel

 

Gomboţi cu prune/Szilvásgombóc/Zwetschgenknödel, se pot doar îndrăgi. Cine a gustat odată ,deja s-a şi îndrăgostit de ei, cine nu-i cunoaşte – există oare o asemenea persoană !?- din prima degustare o să-i placă.

Gomboţii cu prune sunt o mâncare tradiţional-clasică a gastronomiei Transilvane, având la bază un aluat moale.Tehnica confecţionării aluatului este cunoscută din antichitate cunoscând o diversificare accentuată în perioada evului mediu datorită marilor migraţii de populaţie necesitând tehnici de uscare naturală pentru a putea fi conservat.Astfel apar pastele făinoase,un produs alimentar obţinut prin uscarea aluatului nedospit de făină cu apă, la care se poate adăuga de asemenea şi sare sau ouă. În regiunea Etruria(Toscana) din Italia au fost descoperite înscrisuri şi desene despre reţeta aluatului,cât şi vase şi unelte de confecţionare a pastelor şi găluştelor. Această tehnică s-a perpetuat de-a lungul secolelor. Cel mai probabil apariţia lor în Transilvania se datorează austriecilor în perioada renascentistă, care erau specialişti în tehnica aluatului precum şi în patiserie, cofetărie. Odată cu apariţia cartofului ca şi aliment de bază, începând din secolul al XVII-lea se diversifică şi tehnica aluatului moale folosit în foarte multe reţete delicioase.


Astfel avem nevoie de:
1 kg cartofi, 10-12 linguri de făină, 1 lingura unt, 1 linguriţă de sare; 20-25 buc. prune mici, scorţisoară măcinată şi zahăr (cubic); 5-6 linguri de pesmet, 1 lingură de unt.

Mod de preparare:
Fierbem cartoful cu coaja cu tot, curaţăm şi cât este călduţ o dăm prin răzătoarea mare sau o zdrobim.
Spălăm prunele, scoatem sâmburii şi în mijlocul fiecăruia punem zahăr (cubic) şi puţină scorţisoară.
După ce s-a răcit cartoful, amestecăm cu făină,unt şi sare, facem un aluat moale care se dezlipeşte uşor de pe degete.
Întindem aluatul pe o planşetă cu făina într-o foaie de 3-4 mm grosime şi împarţim în patraţele de 5×5 cm ca să încapă în mijlocul fiecăruia câte o prună.
Punem în mijlocul fiecărui pătrăţel câte o prună cu zahăr (cubic) şi scorţisoară, strângem aluatul de jur împrejur până obţinem o bilă.
Fierbem găluştele într-o oală cu apă puţin sărată.
Rumenim pesmetul în unt, iar după aceea tăvălim găluştele în pesmetul cu zahăr şi scorţişoară
Găluştele se servesc calde.
Este bine de ştiut:
Găluştele atunci sunt gata fierte, când se ridică la suprafata apei.
Aluatul nu e necesar să-l întindeţi, se prepară mai uşor, dacă se rupe din aluat o bucată cât este necesar pentru o găluşcă.

Na, Poftă bună ! Jó étvágyat ! Guten appetit !

sursa,

https://web.facebook.com/GastronomicusTransylvanicum/posts/1520087694752647

 

tduica / noiembrie 24, 2017 / Gastronomie ardeleană, Transilvania

Lasă un răspuns

Your email address will not be published / Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat:
Sari la bara de unelte