Haioşe cu silvoiz/Szilvaízes hájas tészta/Blätterteig mit pflaumen marmelade(Schmerkifle)
Haioşele sunt nişte prăjiturele din foietaj făcut cu grăsimea crudă de pe burta porcului numit osânză. Denumirea de haioşe, provine de la cuvântul unguresc pentru osânză ,,haj”şi sunt deosebit de răspândite în Transilvania, începând din secolul al XIX-lea.
Sunt prăjituri sezonale de iarnă deoarece osânza nu se poate păstra pentru mult timp. Sunt specifice perioadei tăierii porcului, bobotezei şi fărşangului. Datorită complexităţii prelucrării osânzei şi necesităţii alocării unui timp mai îndelungat pregătirii, prăjitura este făcută doar în casă, mai ales la ţară, unde se respectă tradiţiile.
Ingrediente:
650 g făină
3 gălbenuşuri de ou
4 linguri oţet
sare
300 ml apă minerală carbogazoasă
600 g osânză
încă 250 g făină
gem( silvoiz,magiun) pentru umplutură sau nuci măcinate, amestecate cu zahăr şi un albus bătut uşor.
Mod de preparare:
Se curăţă osânza (se ţine în apă rece înainte cu o zi, apoi se curăţă de pieliţă), se trece prin maşina de tocat carne. Se amestecă osânza măcinată cu 250 g făină şi se lasă într-un loc rece timp de 25 minute.Apoi se face un aluat din 650 g făină cu puţină sare, 3 gălbenuşuri, oţet şi apă minerală şi se lasă deoparte 10 minute. Se frământă aluatul timp de 10-15 minute (cu pauze, glutenul se va dezvolta în timp ce aluatul stă).,se întinde aluatul, pe blatul de lucru uşor înfăinat, cât de subţire se poate (5-7mm) şi se unge cu o treime din amestecul de osânză. Se împachetează aluatul în 3, paralel cu latura scurtă, apoi fâşia rezultată se împachetează din nou în 3 se acoperă şi se pune la loc rece pentru 30 de minute.
Această operaţiune se repetă de două ori (operaţiunile întins – uns – împăturit – răcit),până se foloseşte tot amestecul de osânză cu făina. Alautul astfel obţinut se lasă la rece până a doua zi. Aluatul se întinde până ajunge la grosimea de 2-5 mm,se taie marginile cu un cuţit ascuţit înfăinat, şi se împarte în pătrăţele de 10cm.În centrul fiecăruia se pune câte o jumătate de linguriţă de gem (silvoiz) sau altă umplutură(nucă măcinată).Se lipesc cele două colţuri opuse şi se presează puţin marginile,eventual se pot tăia în dreptunghiuri, care se îndoaie paralel cu latura scurtă.
Haioşele se coc la temperatură mare, până se deschid foiţele (la 200 grade C 10 minute), apoi se reduce căldura şi se coc până devin aurii (la 180 de grade, 15 minute).
Se lasă la răcit, după care se cerne deasupra zahăr pudră.
Na, Poftă bună ! Jó étvágyat ! Guten appetit !
sursa,
Gastronomicus Transylvanicum
https://web.facebook.com/GastronomicusTransylvanicum/?ref=br_rs
sursa fotografie,
http://panseluta-violet.blogspot.ro/2015/01/haiose-pateuri-cu-osanza.html
Comments