tudorduică-transsylvanica.ro

În 1 mai 1576, principele ardelean Báthory István devine rege al Uniunii Polono-Lituaniene

În 1 mai 1576, principele ardelean Báthory István/Ștefan Báthory/Stephan Báthory/Stefan Batory/Steponas Batoras a devenit rege al Uniunii Polono-Lituaniene/ Rzeczpospolita Obojga Narodów/Žečpospolita ori Abiejų tautų respublika/Regnum Serenissimum Poloniae. Ceremonia de încoronare a avut loc la Cracovia.

Báthory István, la inaugurarea Academiei din Vilnius. Pictura aparține lui Wincenty Smokowski.

Alegerea lui Báthory ca rege al Poloniei și mare duce al Lituaniei, în 1576, a prilejuit o uniune personală între regatul polonez și principatul transilvănean.

Principatul Transilvaniei a fost încredințat spre guvernare fratelui său Báthory Kristóf/Cristofor Báthory/Christoph Báthory, depinzând însă de cancelaria special constituită la Cracovia.

A rezultat un fapt pozitiv și foarte important, anume apropierea tot mai strânsă între Transilvania şi Principatele extracarpatice, Ungro-Vlahia și Moldova, conducătorii lor realizând că au interese comune, ce impun legături trainice.

Evoluția Principatului Transilvaniei, după 1570, a dus la afirmarea unei interesante idei politice, care va marca viața ţării, pentru totdeauna.

Ideea transilvanismului…

O mică adăugire…

Pentru românii ardeleni, principele Báthory István a fost primul principe care a stabilit o structură organică şi unitară pentru instituțiile ecleziastice greco-orientale din Transilvania.

Decretul Dietei de la Turda/Torda/Thorenburg, din 21 octombrie 1579, statua dreptul preoților români de a-şi alege vlădica în cadrul sinodal. Dincolo de aceasta, decretul consfințea autonomia instituțională a confesiunii greco-orientale(mai apoi ortodoxe) din principat, conferindu-i o clară identitate și un caracter distinct în relație cu celelalte confesiuni din Principat, deși, oficial, va rămâne încă o confesiune „tolerată”.

Báthory István/Ștefan Báthory/Stephan Báthory/Stefan Batory/Steponas Batoras, rege al Uniunii Polono-Lituaniene/ Rzeczpospolita Obojga Narodów/Žečpospolita ori Abiejų tautų respublika/Regnum Serenissimum Poloniae

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published / Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat:
Sari la bara de unelte