tudorduică-transsylvanica.ro

În 14 decembrie 1575 Principele Transilvaniei, Báthory István/Ștefan Báthory a fost ales rege al Poloniei

Ștefan Báthory, de Marcin Kober.

La 14 decembrie 1575, principele Transilvaniei, Báthory István/Ștefan Báthory/Stephan Báthory/Stefan Batory/Steponas Batoras, a fost ales de Seimul polonez, ca rege al Poloniei, de fapt al Uniunii Polono-Lituaniene.

Căsătoria dintre Ana de Jagiełło şi Ştefan Báthory a fost foarte importantă pentru istoria Europei Centrale: prin ea, principele Transilvaniei, care nu era de viţă regală, a ajuns pe tronul Poloniei, unul dintre cele mai întinse regate din Europa secolului al XVI-lea şi – datorită calităţilor sale de conducător – a devenit unul dintre cei mai importanţi suverani ai acestei ţări.

Báthory și Anna Jagiellon, de Matejko

Partida naţională a Dietei a sprijinit încoronarea ultimului descendent al dinastiei autohtone, pe Ana de Jagiełło. Până la urmă fracţiunile nobiliare au încheiat un compromis care suna astfel: vor fi aleşi ca regi ai Poloniei amândoi, şi Ştefan Báthory, şi Ana de Jagiełło, iar cei doi se vor căsători şi vor domni împreună.

Prima întâlnire dintre cei doi a avut loc în a doua zi de Paşte a anului 1576. Ana avea atunci 53, iar Ştefan Báthory 43 de ani.

Încoronarea lor a avut loc în data de 1 mai 1576. La ceremonie, amândoi s-au prezentat mânioşi: Ana din cauză că stările poloneze au forţat-o să renunţe în scris la toate bunurile sale moştenite de la tatăl său, iar Ştefan Báthory era nemulţumit că o parte din clerul şi nobilimea poloneză nu s-a prezentat la încoronare.

Confirmarea de către Stefan Bathory la încoronarea sa, în lucrările Seimului polonez din 4 mai 1576, a drepturilor și privilegiilor nobilimii…

Báthory la Pskov, de Matejko

Uniunea statală polono-lituaniană, numită în mod oficial „Republica celor două națiuni” ori „Federația celor două națiuni”, în limba poloneză: Rzeczpospolita Obojga Narodów; în limba lituaniană: Žečpospolita ori Abiejų tautų respublika, în limba latină: Regnum Serenissimum Poloniae, în germană Polnisch-Litauische Union, în maghiară Lengyel–Litván Unió, a fost o federație monarhică care a fost formată în 1569 de Regatul Poloniei și Marele Ducat al Lituaniei și a existat până la ultima împărțire a Poloniei din 1795.

Statul federal stăpânea nu numai teritoriile care sunt acum parți ale Poloniei și Lituaniei, dar și întregul teritoriu al Belarusului și părți din Ucraina și Letonia, ca și teritoriul vestic rusesc care astăzi este regiunea Smolensk.

Blazonul lui Bathory, ca rege al Poloniei…

Sigilul regal din 1580 – cu stemele provinciilor /Vulturul polonez/ colţii de lup – armele Bathoreştilor / Leul rusesc/Bourul moldovenesc/Voievodatul Cuiaviei/ Lublin/ Powiatul dobrzyński/Crucea dublă/ Sandomierz/ Grifonul Pomeraniei/ Vulturul prusac/Călăreţul lituanian.

Deviză națională

Si Deus Nobiscum quis contra nos
(Dacă Dumnezeu este cu noi, atunci cine este împotriva noastră)
Pro Fide, Lege et Rege
(Pentru Credință, Lege și Rege, din secolul XVIII)

 

surse,

http://www.revista-apostrof.ro/articole.php?id=1549

wikipedia

Lasă un răspuns

Your email address will not be published / Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat:
Sari la bara de unelte