tudorduică-transsylvanica.ro

În 22 decembrie 1476, la Buda/Ofen, Hunyadi Mátyás/Matia Corvin/Matthias Corvinus, regele Ungariei, s-a căsătorit cu Beatriz de Aragón

În 22 decembrie 1476, la Buda/Ofen, Hunyadi Mátyás/Matia Corvin/Matthias Corvinus, regele Ungariei, s-a căsătorit cu Beatriz de Aragón y Chiaromonte/Aragóniai Beatrix/Beatrix von Aragón.

Beatriz va deveni de două ori regină a Ungariei şi a Boemiei, recăsătorindu-se cu regele Vladislav al II-lea Jagello/II. Ulászló/Vladislav II. von Böhmen und Ungarn.

Hunyadi Mátyás(Matia Corvinul(Matia de Hunedoara)), născut la Cluj/Kolozsvár/Klausenburg, cunoscut și ca Mateiaș, sau Matei Corvin, a fost unul dintre cei mai mari regi ai Ungariei, poreclit şi Matia cel drept. A condus Regatul Ungariei între anii 1458-1490. A fost botezat după Sfântul Matia, apostol, nu după Matei Evanghelistul.

Matia Corvin a fost căsătorit de trei ori, însă niciuna dintre soţii nu i-a adus vreun moştenitor. În schimb, a făcut-o amanta sa, Barbara, care i-a dăruit un fiu ilegitim, pe Ioan Corvin, născut de Barbara Edelpeck/Edelpeck Borbála, o tânără pe care o întâlnise la o vânătoare în apropiere de Viena.

Un studiu exhaustiv despre căsătoriile sale a fost semnat de istoricul maghiar Orsolya Réthelyi, în volumul „Regele Matia Corvin, tradiţie şi renaştere la Curtea regală a Ungariei”, publicat de Muzeul de Istorie din Budapesta.

„În septembrie 1476, o coloană magnifică de nobili şi prelaţi, însoţită de 800 de călăreţi sosea în Napoli, pentru a o aduce pe prinţesă la curtea regelui Matia. Zestrea stabilită la 200.000 de florini de aur era predată cu aceeaşi ocazie: 170.000 de florini în monezi şi echivalentul a 30.000 în bijuterii. Nunta a avut loc la Buda, în 22 decembrie 1476”, conform lui Orsolya Réthelyi.

Relațiile lui Matia cu Beatriz nu au fost foarte cordiale, ea având o influenţă mare asupra soţului ei, implicându-se plenar în relaţiile politice ale regatului.

Relaţia dintre ea şi Matia a devenit și mai tensionată, din cauza dorinţei lui Matia ca fiul său ilegitim să-i urmeze la tron.

tduica / decembrie 22, 2017 / Transilvania

Lasă un răspuns

Your email address will not be published / Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat:
Sari la bara de unelte