tudorduică-transsylvanica.ro

Învățați să fiți doar egali cu ceilalți

De ce discutăm, mai mereu, de românii ardeleni „căzuți pradă șovinismului maghiar” și despre „jugul de fier austro-ungar” ?
Și de ce nu discutăm, aproape niciodată, despre dezastrul provocat de otomani și de boierii locali în Valahia sau Moldova?
Vă spun eu de ce. Turci fiind prea puțini, față de unguri, în plus nici nu își cer drepturile(ca și „bozgorii ăștia nenorociți”)nu îi putem folosi ca masă de manevră, de câte ori avem nevoie…

Nobili maghiari din anii 1790-1835

 
Oare când o să deschidem ochii și când vom înțelege, că cei 800-900 de ani petrecuți de vlahi/români în regatul maghiar, în voievodatul și principatul transilvănean, în Imperiul Austriac și Austro-Ungar, nu au fost un veșnic șir de împilări și nenorociri pentru strămoșii noștri ???
 
Când o să înțelegem, că și noi am fost prezenți mereu, cu nobilime, cu păcurari, cu constructori de biserici, cu militari de excepție, cu umaniști de calibru, cu iobagi și jeleri, cu nemeși și nobili de șepte pruni, cu principi, voievozi și comiți, cu bune și cu rele ???
 
Ceea ce suntem și reprezentăm, noi ardelenii, bănățenii, maramureșenii, sătmărenii, crișenii și bucovinenii, nu poate fi desprins de acea lungă perioadă și, în nici un caz, nu mai putem tolera mistificările aduse istoriei noastre, pentru a perpetua istoria de tip propagandistic.
 
E momentul să trecem peste marota iobagului vlah și a grofului ungur. Realitatea nu a fost niciodată doar albă sau neagră. Ea a avut nenumărate nuanțe de gri…
Viața străbunilor noștri nu a fost cu nimic mai rea, decât a strămoșilor celor ce au trăit o altă istorie sub otomani sau ruși. Ba cred că a fost chiar mai bună, din foarte multe puncte de vedere…
 
Realitatea concretă a satelor și orașelor de azi nu face decât să confirme spusele melede mai sus.

boieri moldoveni din jurul anului 1900

 
Le doresc românilor în general și românilor transilvăneni în special, să învețe un lucru esențial, pentru devenirea lor ca europeni: să învețe să stea drepți și nu în genunchi, fiindcă nu au nici un motiv de frustrare și nu sunt cu nimic inferiori nimănui !!!
 
Învățați să fiți demni și lăsați fricile și complexele de inferioritate !!!
Învățați să fiți mai respectuoși cu cei alături de care trăiți și lăsați deoparte aerele de stăpâni, care ascund de fapt exact acele complexe de inferioritate, sădite foarte adânc în conștiința românilor, de clasa politică și de cler…
Învățați să fiți doar egali cu ceilalți !!!

Comments

  1. Dorin Petru Lupaș - ianuarie 18, 2018 @ 5:59 pm

    Bine zîs, frate Tudore. Noi n-am știut că o ducem rău, până n-or venit frații de peste munți, care o duceau mai rău, să ne deschidă ochii cu brișca.

    Reply
  2. Sorin Enăchescu - august 3, 2018 @ 11:21 am

    Draci uscați ! Cine hantătaru’ a mai născocit tâmpenia cu “românii ardeleni căzuți pradă șovinismului maghiar “ ?….

    Reply

Lasă un răspuns

Your email address will not be published / Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat:
Sari la bara de unelte