tudorduică-transsylvanica.ro

Kinizsi Pál/Paulo de Kynys/Paul sau Pavel Chinezul

În 24 Noiembrie 1494, a murit celebrul Kinizsi Pál/Paulo de Kynys/Pavel Chinezul, sau Pavel Cneazul, în localitatea Szent-Kelemen, azi Szendrő/Смедерево/Smederevo.

Istoricul Csánki Dezső  afirmă că prima menționare în acte a numelui său este una din anul 1464. Documentul, scris în limba latină menționează că Egrenius Paulus de Kenezy primește o posesiune în Comitatul Abaúj.

Tot în limba latină, într-un document din 1510 apare și forma Paulo de Kynys Comiti Themesiensi et Generali Capetaneo partium Regni nostrum inferiorum(Pál Jászay, A magyar nemzet napjai: a Mohácsi vész után, Pest: Hartleben Konrád Adolf Tulajdona, 1846, vol. I, p. 379).

A fost Comite de Timiş, Comes Temesiensis, iar din 1484, căpitan general al regiunii Partium inferior(generalis capitaneus inferiorum partium regni).

Reşedinţa sa principală a fost castelul din Nagyvázsony, Ungaria. În 1482 papa Sixt al IV-lea i-a recunoscut meritele pentru ctitorirea bisericii din localitatea Nagyvázsony, Ungaria, pe care o primise ca donație încă din 1472, acordându-i iertarea tuturor păcatelor.Este revendicat şi considerat un erou naţional, atât de maghiari, cât şi de sârbi şi români.

 

Originea lui etnică este incertă, unii istorici, înclină spre varianta originii sârbeşti, alţii spre cea a originii maghiare. O posibilă origine vlahă/românească, nu pare a fi mai mult, decât o frumoasă legendă.

S-a stins din viață în anul 1494 la 24 noiembrie, în timpul unei campanii pe râul Sava, când a fost nevoit să se oprească la castelul Sf. Clement, în urma rănilor suferite în timpul asediului cetății Szendrõ-Smederevo, în Serbia de azi. Corpul neînsuflețit a fost transportat la posesiunea sa de la Nagyvázsony și înmormântat în mănăstirea pe care a ctitorit-o. În anul 1708 mormântul i-a fost profanat, sustrăgându-i-se armura, coiful și paloșul, obiecte ce aveau să reapară mai târziu, ele fiind adăpostite în prezent la Muzeul Național al Ungariei.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published / Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat:
Sari la bara de unelte