La mulți ani, Tîrgu Mureș/Marosvásárhely/Neumarkt am Mieresch !!!
La mulți ani Tîrgu Mureș/Marosvásárhely/Neumarkt am Mieresch !!!
402 ani/402 év/402 Jahre.
În 29 aprilie 1616 Borsos Tamás, judele orașului, primește(printr-o diplomă, dar și cu acordarea unui sigiliu) de la principele Transilvaniei Bethlen Gábor/Gabriel Bethlen/Gabriel Bethlen (von Iktar) rangul de oraș liber regesc (în maghiară szabad királyi város, în germană Königliche Freistadt, în latina medievală libera regiae civitas) și totodată atunci s-a fixat și numele actual de Marosvásárhely.
Până atunci localitatea se numea Székelyújvásárhely(1332), sau Székelyvásárhely, adică Noul Târg al Secuilor(Novum Forum Siculorum).
Borsos Tamás, judele orașului, a fost cel care a reușit construirea zidurilor cetății, cu ajutorul contribuabililor și a celor 32 de bresle meșteșugărești. În 1601 zidurile cetății au fost grav deteriorate de armatele lui Gorgio Basta iar orașul a fost teribil devastat de mercenarii săi, fiindcă orășenii secui au fost de partea lui Mihai Viteazul în bătălia de la Șelimbăr/Sellenberk/Schellenberg.
În 3 noiembrie 1599, guvernatorul imperial al Transilvaniei, Mihai Viteazul, proteja pe aliații săi din cetatea mureșeană:
„Am luat sub apărarea noastră pe locuitorii din Târgu-Mureș, fiindcă le cunoaștem credința arătată față de noi. Am ordonat locotenentului nostru Moise Secuiul, ca luând cu sine pe soldații și nobilii de acolo, să-i apere împotriva acelora, care le tulbură liniștea și îi jefuiesc. Vă ordonăm, sub grea pedeapsă, ca nimeni să nu îndrăznească a călca acest ordin, nici să se folosească de forță în favorul moșiei sau a persoanei sale, ci fiecare să fie cumpănit în faptele sale. Dacă cineva va călca acest ordin va fi aspru pedepsit”. –
Ozdi Borsos Tamás a fost judele orașului între anii 1599-1604. Ulterior a fost numit emisar al principelui Transilvaniei, Iktári Bethlen Gábor/Gabriel Bethlen de Iktar, la Istanbul.
În afara dreptului de a-şi construi ziduri şi bastioane de apărare(precum echiparea acestor ziduri cu tunuri, puşti sau alte instrumente de luptă, cât şi realizarea de mori pentru praful de puşcă), în diplomă se mai spune:
„…având în vedere credinţa cetăţenilor atât faţă de regii Ungariei cât şi faţă de principii Transilvaniei în dieta celor trei naţiuni convocată la Alba Iuila decidem:
1. Târgul care s-a numit până acum Târgul Secuilor, ce se află în Scaunul Mureşului, îl scoatem din rândul târgurilor şi-l declarăm oraş regesc.
2. Îi rămâne pe mai departe vechea emblemă: un braţ de om, tăiat de
la umăr şi îmbrăcat în armură, care ţine o sabie înfiptă într-un cap de urs şi o inimă”.
Diploma prevede păstrarea în continuare a obiceiurilor consacrate în privinţa justiţiei faţă de care persoanele nobile îşi pot păstra calitatea de nemeşi fără a încălca drepturile oraşului, toate proprietăţile lor căzând sub jurisdicţia autorităţilor oraşului, fiind datori de a suporta sarcinile publice deopotrivă cu ceilalţi locuitori.
Orașului i se acordă sigiliul autentic cu următorul text: Sigilium civitatis Marosvásárhely 1616. (Sigiliul oraşului Târgu-Mureş. 1616).
În comparaţie cu alte localităţi importante din Transilvania, rangul de oraş liber regesc este obţinut ceva mai târziu: Cluj (1316), Sibiu (1326), Sighişoara (1367).
sursa,
Târgu-Mureş, istorie urbană de la începuturi până în anul 1850, de Ioan Eugen Man.
RO-http://www.bjmures.ro/bd/M/001/03/M00103.pdf.