„Nu e bine ce faceţi, domnule Duică” !!!
Nu este săptămână să nu fiu atenţionat s-o las mai moale cu istoria transilvănenilor şi să nu mai tot ridic în slăvi maghiarimea, săsimea şi greco-catolicismul !!! Nu este bine pentru patria noastră, să scoţi la iveală crâmpeie din viaţa ardelenilor de dinainte de 1918, cu excepția perioadei dacilor și romanilor.

Abaţia cisterciană din Cârţa, Sancta Maria de candelis, Kloster Kerz, ehemalige Zisterzienserabtei, Kerc, Cisztercita apátság.
Faptul că public enorm de mult despre ortodocşi, musulmani, mozaici, despre bănăţeni, bucovineni, dobrogeni, olteni, moldoveni şi munteni, exact în această ordine a importanţei, din motive lesne de înțeles, nu are nici o relevanţă pentru apărătorii neamului…
În percepţia multora, istoria românilor este una singură, ea a început acum 7.000 de ani, când a apărut primul bordei în Oltenia, a continuat cu Burebista, Decebal şi Traian, apoi vreo 1.000 de ani facem ciocu’ mic, apoi nu a existat decât boierimea şi domnii din Moldova şi Valahia, în Transilvania fiind doar iobagi români exploataţi şi Mihai Viteazul.
De acum 2.087 de ani, noi tindem organic spre statul naţional, centralizat, unitar şi indivizibil, deci toată istoria trebuie circumscrisă acestui deziderat…Punctum !!!

Cetatea cnezială a Cândeștilor (Cetatea de Colț, Kolcvár), Suseni, Hunedoara.
„Nu e bine ce faceţi, domnule Duică” !!!
Păi sigur că nu e bine să vorbeşti de gloria medievală a moldovenilor, a bănăţenilor, a ardelenilor, a dobrogenilor, a maramureşenilor, a oltenilor, a secuilor, a saşilor. Nu se încadrează în procesul de omogenizare culturală, religioasă, etnică, promovat din 1920, de statul român. Cu accente dramatice, după 1948…
Noi îi criticăm pe austro-ungari, pentru realul lor centralism din secolul al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea și pentru faptul că nu au știut să rezolve problema naționalităților, dar nu vedem bârna din ochii noştri, de paiul din ochii austro-ungarilor.
Am trăit aproape 1.000 de ani cu maghiarii și sașii împreună şi în afară de câteva sute de familii nobiliare, ce nu au vrut să-şi piardă privilegiile de castă şi care s-au maghiarizat, 99% din români, valahi, vlahi, olahi sau cum vreţi să le spuneţi, tot româneşte au vorbit !!! Încercări de maghiarizare au fost fără îndoială destule, rezultatele însă au fost modeste.

Cetatea Șoimoș, Solymosvár, Burg Falkenstein, Crișana.
În fine, există 2 tipuri de oameni şi printre români şi printre maghiari. Primii nu văd decât răscoale, iobagi săraci, revoluţii, masacre şi îşi doresc cu orice preţ să pună accent pe tot ceea ce îi desparte de ceilalţi.
Al doilea tip, pun accentul pe acceptare, pe respect reciproc, pe tot ceea ce ne leagă unii de alţii, pe felul cum am reuşit, cu câteva excepţii nefericite, să trăim împreună atâta amar de timp.
Nu idealizez ce a fost, ştiu că celor numeroşi, care nu făceau parte din naţiunile privilegiate, respectiv iobagilor şi jelerilor români, maghiari, secui, saşi, etc…nu le-a fost uşor, dar şi-au dus crucea cu capul sus, iar când n-au mai răbdat s-au răsculat nu o dată.
Iar azi, noi, urmaşii lor, trebuie să dăm dovadă de maturitate şi bun simţ. Altfel, soarta noastră e pecetluită, exact cum a fost şi a saşilor, evreilor, şvabilor, armenilor, a românilor greco-catolici şi a altor comunităţi etnice sau religioase, omogenizate şi aneantizate cu bună ştiinţă, aproape total.
Indiferent de ce spun fraţii noştri din alte regiuni, că le convine sau nu, noi trebuie să mergem înainte. Nu mai suntem nici la 1848, nici la 1918, iar toate lozincile patriotarde şi sforăitoare ale politicienilor şi clerului(în special cel ortodox), nu fac altceva decât să semene ură şi dezbinare, în timp ce ei îşi fac bine merci, toate mendrele.
O viaţă avem şi destul şi-a bătut joc de ea, clasa politică românească !!!
Imi place,tot respectul pentru postare. Am remarcat si cred ca se potriveste azi *…cand nu au mai rabdat sau rasculat,nu o data !
ar fi cazul să nu mai răbdăm, domnule Stoian !!!
Când se vorbeşte de maghiarizare, mereu îmi amintesc de Basarabia: în cca 200 de ani de administrare rusă, ei preferă să se exprime in limba rusă decât în „moldovenească”. Asta în timp ce în 1918 existau români ardeleni care nu ştiau ungureşte.
Şi mai arătăm cu degetul spre Gyuri, care după doar 100 de ani „nem tudok románul” =))
în 1918, cam 70% dintre români nu știau scrie sau citi în limba oficială maghiară.
Are dreptate Dl Druica Am învățat istoria trunchiat pentru că așa a fost politică .În Ardeal sunt sate unde nu se vorbește unguresteCerghid -Mures,sate unde nu se vorbește romaneste-idrifaia- si sate unde se vorbește fluent – românește -si ungureeste Ungheni Mureș.Aici în Ardeal trebue să ducem o politică de înțelegere și pace.Altfel murim si unii și alți inutil.
Va felicit D-l Druica, incercati sa redati adevarul trecut si prezent. Nu ascultati de urlatul altora, care nu stiu nici istorie adevaratasa nu vor, din anumite motive administrativo-politice), nici realitatea de astazi.Astia sunt urmasii fostului primar Clujan (Funar, care va dispare ca fumul), si va spun o icala secuieasca”Urlatul magarului nu se aude pana la cer-A szamár bőgés nem hallatszik az égig). Daca noi, cei care traim in Ardeal nu vom fii uniti -indiferent de etnie, sex si i religie) vom dispare ca Ardeleni si vom pierde atat existenta cat si culura noastra foarte vasta si interesanta Ardeleneasca. Dl sa va (sa ne) ajute, mult succes si forta de munca in proparea adevarului.