tudorduică-transsylvanica.ro

Nu mai dați sfaturi despre maghiari, românilor ardeleni

Majoritatea celor din Vechiul Regat, nu au idee ce se întâmplă cu ungurii în Ardeal. Habar n-au ce reprezintă saşii, şvabii, secuii. N-au decât o vagă idee, despre ce a reprezentat biserica greco-catolică pentru cultura românească.

Habar nu au de autonomiile locale, de felul cum conviețuiesc, de sute de ani, comunități etnice diferite, dar și de felul cum gândesc ardelenii, tradiţionali şi conservatori.

Dar majoritatea îşi dau cu părerea despre Ardeal sau Banat, ne dau sfaturi, ne tratează de parcă noi am fi un fel de reduşi mintal, care nu suntem în stare să gândim singuri…

În loc să valorificăm această fenomenală diversitate locală şi regională, noi facem exact invers, omogenizăm tot, în numele unor idealuri eterice, tributare unui naționalism primitiv, de veac XIX…

Înclin să cred că, într-adevăr, este o politică de stat nedeclarată, învrăjbirea românilor cu ardelenii(mai ales cu cei maghiari), politicienii folosindu-se exact de aceste diferenţe, pentru a face din unguri şi greco-catolici, un fel de inamici perfizi și perpetui ai românilor din Moldova şi Ţara Românească…

Prin aceleași metode cominterniste, încearcă să-i învrăjbească pe românii ardeleni, contra maghiarilor ardeleni, marota dezmembrării patriei noastre dragi funcționând, la majoritatea românilor, ca un reflex pavlovian.

Au şi ungurii faliţii lor, dar pe cuvântul meu de onoare că mi-e ruşine când văd ce se poate scrie pe forumuri, pe rețelele de socializare la adresa maghiarilor, de către o parte din români, care de fapt înjură şi aruncă cu lături fiindcă aşa trebuie şi aşa au fost educaţi de mici, nemaiîncercând să-și folosească creierul din dotare.

Suntem totuşi majoritari, trăim în ţara noastră de aproape 100 de ani, noi suntem cei care trebuie să dăm tonul, în ce priveşte respectul și empatia pentru alte comunități etnice. Noi trebuie să întindem mâna, nu cei aflați în minoritate numerică!!!

Aceste comunități, din 1941 încoace, dispar văzând cu ochii. Aceste comunităţi sunt expuse asimilării şi nu invers. Faptul că, majoritatea românilor, nu vor să accepte această realitate, nu înseamnă că ea nu există !!!
Vă spun sincer, ca român ardelean și greco-catolic, mă simt exact ca un minoritar(ca să nu zic ungur) în propria mea patrie, de foarte multe ori…

Mai am ceva de spus, unei categorii de ardeleni, fie ei români sau maghiari, care nu au altă treabă, decât să se înjure unii pe alţii. Sunteţi complet în afara istoriei, fiindcă mintea voastră, a rămas la nivelul anului 1848.

Ura și frustările voastre sunt anacronice şi ridicole.

P.S.

Cât despre ceea ce fac parlamentarii psd și udmr, nu pot spune decât un singur lucru: în 100 de ani de administrație românească ungurii ardeleni seamănă mai mult cu românii, decât semănau românii ardeleni cu ungurii, după 800 de ani de administrație maghiară sau austriacă.

tduica / decembrie 22, 2017 / Autonomie, Regionalism, Relații interetnice, Transilvania

Comments

 1. Doru - decembrie 22, 2017 @ 8:14 pm

  Excelent articol,felicitări Tudore!!!
  „P.S-ul” este mai valoros decât articolul!

  Reply
  • tduica - decembrie 23, 2017 @ 9:26 am

   așa m-am gândit și io, Dorule. Sărbători fericite clanului Haja !!!

   Reply
 2. Calina Chitu - decembrie 23, 2017 @ 9:42 pm

  Felicitari domnule Tudor Duica pentru acest articol. Va urmaresc cu interes pe fb. Ma doare sufletul cind vad cum gindesc unii (dar acesti unii sint foarte multi). In discutiile despre aceasta problema sint tot mai singura. Dupa ce au fost indoctrinati de comunisti, nici dupa 1990 nu si-au dat silinta sa afle adevarul . Ignoranta totala. Macar de s-ar uita la Luc Tv, l a emisiunea domnului Sabin Gherman.
  Cu respect

  Reply
 3. Covaciu Petru - decembrie 23, 2017 @ 10:03 pm

  Si eu sunt roman si greco-catolic.Am prins si hortistii si umilintele lor.Primele doua clase primare le-am urmat in conditii deosebite sub indrumarea unui invatator roman fara abecedar si vreun manual.Nu pot fi de acord cu tot ce scrieti si cu oameni cum e Kelemen Hunor si nu numai.As vrea sa se studieze la scoala Scoala Ardeleana si sa se scoata in evidenta marea contributie a sasilor la civilizarea ardelenilor.

  Reply
  • István Horváth - decembrie 25, 2017 @ 8:57 pm

   Nu trebuie să fim de acord cu totul ca să respectăm un autor… Și nu judeca ardelenii maghiari după Kelemen Hunor – că nici noi nu judecăm toți românii ardeleni după Funar! (chiar și dacă Kelemen e mai normal la cap decât fostul primar…)

   Experiențe nefaste și povești despre cât de „răi” au fost ăialalți – și niciodată noi! – avem cu toții. Dar toată străduința lui Tudor e în zadar dacă singurul dialog și discurs este despre evenimentele trecutului. E timpul să ne ocupăm de viitor!

   Reply

Lasă un răspuns

Your email address will not be published / Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat:
Sari la bara de unelte