tudorduică-transsylvanica.ro

Polonia are descentralizare, regionalizare, autonomie locală, într-un stat unitar.

Ca să nu vă mai frământați, da, sunt plătit de Soros !!!
În fillér-i…
 
O vorbă pentru „vigilenții patriei”, care stau „De veghe în lanul de secară” mioritic, să nu cumva să se piardă Articolul 1 din Constituție.
 
Vă dați seama că le-ar și crăpa rânza, numa să audă de voievodatul Transilvaniei sau de voievodul Banatului…

stemele voievodatelor poloneze, dotate cu autonomie locală. Constituțională.

Un exemplu concret, Polonia, care are descentralizare, regionalizare, autonomie locală, într-un stat unitar, asemănător cu al nostru.
 
Constituţia adoptată în aprilie 1997 (prin referendum) constată că Polonia este un stat unitar, iar autoritatea locală asigură descentralizarea autorităţii publice.
 
Rezidenţii legali ai unităţilor diviziunilor teritoriale de bază cuprind o comunitate administrativă locală, iar guvernul local îşi exercită autoritatea publică prin îndeplinirea sarcinilor care îi revin.
 
Constituţia din 1997 reglementează relaţiile dintre administraţia de stat şi guvernul local.
 
Prim-ministrul, voievozii şi camerele regionale de audit monitorizează
autorităţile locale.
 
Organele autorităţii publice locale care încalcă constituţia sau actele parlamentare pot fi dizolvate la indicaţia prim-ministrului. Autorităţile locale au dreptul de a crea asociaţii şi de a participa în cadrul asociaţiilor internaţionale din comunităţile locale şi regionale, de a coopera cu comunităţile locale şi regionale din alte state.
 
Capitolul VII din Constituţie, intitulat “Autonomia locală” este dedicat, în totalitate, acestui subiect, declarând că unitatea de bază a guvernării locale este comuna, pe când Actul privind Autonomia Locală defineşte şi alte unităţi administrative strict locale şi regionale.
 
Constituţia stabileşte că unităţile administrative locale sunt entităţi juridice şi garantează dreptul lor la proprietate proprie. Sarcinile publice care satisfac necesităţile comunităţii locale sunt atribuite autorităţilor locale.
 
Administraţia de stat, de asemenea, poate să însărcineze autorităţile locale în vederea asumării responsabilităţilor adiţionale.
 
Judeţele au fost introduse ca al doilea nivel administrativ. Un judeţ reprezintă o entitate juridică şi poate promulga legea la nivel local.

Rețeaua poloneză de autostrăzi, iulie 2015.

Voievodatele au devenit al treilea nivel al sistemului administrativ local. Voievodatele sunt omoloagele regiunilor din ţările Uniunii Europene.
Un voievodat este o entitate juridică şi poate promulga legea la nivel local. Prim-ministrul şi voievodul supraveghează activităţile administraţiei voievodatului, iar camera de audit – activităţile financiare.
 
Odată ce voievodatul deţine roluri de nivel central şi local în sistemul politic
polonez, un act separat a fost adoptat la 5 iunie 1998 stipulând că administrarea de stat este realizată în cadrul voievodatului de către:
• Voievod;
• Conducătorii instituţiilor administrative de stat subordonate voievodului;
• Organele administrative de stat subordonate departamentelor individuale, precum cele de securitate, finanţe şi afaceri interne;
• Organele de administrare regională, în baza acordurilor încheiate cu
administraţia de stat sau în baza legislaţiei în vigoare;
• Conducătorii instituţiilor administrative de stat localizate la nivel de judeţ şi subordonate preşedintelui (starostei) judeţului;
• Organe ale altor administraţii locale, în temeiul legislaţiei sau al acordurilor semnate cu administraţia de stat.
Cel mai important în cadrul voievodatului este voievodul, care este numit de
către prim-ministru la propunerile ministrului afacerilor interne şi administraţiei publice.
 
sursa,
http://www.soros.md/files/publications/documents/Descentralizare%20si%20Autonomie%20Locala_brosura.pdf

tduica / februarie 21, 2018 / Autonomie, Regionalism, Transilvania

Comments

  1. feritata - februarie 22, 2018 @ 5:49 pm

    Im majoritatea tarilor civilizate din Europa exista astfel de autonomie,dar la noi nu se poate fiindca ar ajunge maghiarii sa comande intr-o astfel de regiune autonoma si asta este inacceptabil pentru extremistii romani!! O alta piedica mare ar fi imposibilitatea coruptilor din psd sa-si mai bage mainile in toate buzunarele romanilor si cum ar mai putea „sa mananca ceva si gura lor rupta de foame”??

    Reply

Lasă un răspuns

Your email address will not be published / Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat:
Sari la bara de unelte