Suntem autonomişti, 1932
„Noi suntem autonomişti. Suntem autonomişti din suflet, detestăm tirania dela centru. Dar înţelegem această autonomie aşa, că dela ţăranii dela munte până la orăşeni, toţi să poată participa la administrarea şi guvernarea treburilor publice”
Alexandru Vaida-Voevod.
„Există o Mafie, un fel de G. P. U. – spune d. Vaida – o conspiraţie care lucrează sistematic şi premeditat pentru ca să secătuiască acest Ardeal, să-l exploateze, să-l îngenunchieze şi să ne arunce apoi pe stradă din casa noastră, fiindcă domnii aceştia vor Ardealul, dar fără ardeleni.
Într’una se fac experimentări pe pielea noilor provincii. Politicieni efemeri vor să ne fericească mereu şi să aservească interesele lor dorinţelor noastre, ale ardelenilor şi bănăţenilor. Cine a învăţat o carte de istorie, ştie că teritoriul Ardealului, cum era şi sub Daci, a fost creat de D-zeu în o unitate geografică, iar din acest adevăr rezultă consecinţi de ordin naţional, politic şi moral.
Neţinând cont de acest adevăr Habsburgii la timpul lor şi guvernele ungureşti mai târziu, Ardealul dispare ca o formaţiune de drept public, dar guvernele ungureşti au fost silite, sub imperativul împrejurărilor, să ia dispoziţii specific ardeleneşti de ordin administrativ, economic şi legislativ, fiindcă poporul acesta ardelenesc, născut din acest pământ maşter, e aspru, e rezistent, nu-l poţi îndupleca cu una cu două şi dacă nu te fereşti din cale-i, mai curând sau mai târziu, te dă la o parte”.
Admirabilă pătrundere în psihologia românului de dincoace de munţi.
Iată cam în ce fel stăm deci cu autonomia. O vorbă-două am mai avea şi noi de spus în chestiunea aceasta. Şi vom avea temeritatea de-a analiza originea autonomismului fruntaşilor transilvăneni.
Din însăşi unele mărturisiri ale dlor Iuliu Maniu şi Vaida reese că domniile lor, pe când trăia Aurel C. Popovici, oridecâteori erau consultaţi în vreo mare problemă românească, dădeau întâietate opiniunilor genialului cugetător politic care, precum se ştie, era un fiu al Banatului.
În această privinţă sunt foarte elocvente mărturii, atât interviewul acordat de dl Iuliu Maniu, astă iarnă la Bădăcin, unui redactor al ziarului „Adevărul”, cât şi discursul prin care d. Vaida a răspuns când a fost sărbătorită ziua în care dsa împlinea frumoasa vârstă de 60 ani.
L. J.
Articol din ziarul „VESTUL”, anul III, nr. 497, 5 aprilie 1932.