tudorduică-transsylvanica.ro

Supă de pâine cu ouă şi zeamă de carne/Kenyérleves tojással és huslével/Eiernbrock mit Fleischbrühe

Este o supă specific săsească, preparată de gospodine mai ales pentru persoanele care se află în convalescenţă, fiind considerată o „zamă gye întremare”.

Mere, bugăt gye binye, și după o beută gyaia țapănă…
Ingrediente:

4 felii de pâine neagră
2 litri zeamă de carne
2 bucăți de ceapă roșie
1 ou de persoană
sare, piper, după gust…
Mod de preparare:

Cele 4 felii de pâine le aşezăm în bolul de supă, peste ele se pun ouăle şi ceapa tăiată în patru, sare şi piper. În bol se toarnă zeama de carne, foarte fierbinte, în aşa fel încât ouăle să rămână întregi.
Punem capac peste oală să se infuzeze câteva minute, până albuşul oului se întăreşte. Înainte de consum se scoate ceapa din oală.
Opţional : se poate presăra leuştean sau ţelină mărunţită, ceapă verde proaspătă, ori cârnaţi de casă sau cremvurşti prăjiţi. Feliile de pâine se pot prăjii în untură de gâscă şi apoi aşeza în supă.
 P.S.
Mai există o variantă tare bună, eu am mâncat așa ceva în anii ’90, la Cristian/Großau/Kereszténysziget și anume zama săsească cu paparadă şi leuştean. Dar asta este mult mai consistentă, practic e mai degrabă o ciorbă.
Ingrediente
Aveţi nevoie de 200 de grame de carne de porc tăiată în bucăţele,
2-3 ouă,
2 morcovi,
2 ardei, o ceapă,
o lingură de făină,
3 linguri de smântână,
3 linguriţe de griş, usturoi, leuştean, oţet.   
Mod de preparare,
Se pune carnea la fiert şi, după ce este fiartă pe jumătate, se ia spuma şi se pun legumele, tăiate mărunt. Se face o păpăradă(ratotă, omletă)din 2-3 ouă şi se adaugă 3 linguriţe de griş.
Compoziţia se taie în pătrăţele şi se adaugă în ciorbă după ce carnea a fost bine fiartă. Se face dresătura dintr-o lingură de făină şi 3 linguri de smântână.
La sfârşit se pune leuştean, puţin oţet, usturoi şi sare, după gust”, 
Rețeta aparține doamnei Aurelia Rusu și poate fi  găsită în cartea intitulată “Gătim împreună în Casa Baronului”, publicată la Editura Samuel din Mediaş din anul 2015.

sursa, http://www.accentmedia.ro/ciorba-saseasca-cu-omleta-si-leustean_16661.html

 No,
Poftă bună ! Jó étvágyat ! Guten appetit !

Nu uitați să vizitați pagina de facebook Gastronomicus Transylvanicus

 https://www.facebook.com/GastronomicusTransylvanicum/photos/a.393285410766220.92841.393234107438017/1565473416880741/?type=3&theater

Lasă un răspuns

Your email address will not be published / Required fields are marked *

%d blogeri au apreciat: