tudorduică-transsylvanica.ro

Supă de pui cu stafide/Csirkeleves mazsolával/Hühnersuppe mit Rosinen

 

Este o rețetă gastronomică veche din secolul al XVII-lea, descrisă în cartea lui Keszei János, tipărită în anul 1680 și dedicată principesei Bornemissza Anna, intitulată Egy új főzésrül/Despre noul stil de a găti.

 

Rețeta a fost trecută prin malaxorul vremurilor și ulterior a fost reactualizată în cartea de bucate a lui Zilahy Ágnes: Erdélyi konyha/Bucătăria ardelenească/Siebenbürgische Küche, apărută la începutul anilor 1900.

A fost o adaptare la cerințele zilei de azi, deoarece era o rețetă folosită la curțile nobiliare, din care au dispărut șofranul și ghimbirul, ingrediente scumpe pentru omul de rând.

Este o zeamă rafinată, folosită mult timp ca antreu la nunți și mese festive, astăzi intrând în uitare. Este un ragut de carne de pui fiert într-un lichid aromatizat, cu un gust dulce acrișor, răcoritor și ușor de digerat.

Ingrediente :

1 pui mai mare
1 lămâie
25gr. stafide
un pahar de vin aromat
1 linguriță zahăr brun
1 lingură făină
1 lingură untură ( unt)
sare, oțet

 

Mod de preparare:

Se porționează puiul și se pun la fiert într-o oală mare doi litri de apă rece cu sare. Se fierb descoperit două ore, se spumuiește zeama ca să rămână limpede .Într-o oală mai mică se pune lămâia tăiată felii, puțin oțet ( eventual câteva felii de ghimbir ) și o cană mică de apă și se lasă la fiert la foc mic.

Într-o altă oală mică se pun stafidele ( mai multe feluri , arată mai bine ) vinul și zahărul brun la foc mic. Conținutul acestora se toarnă în oala cu carne de pui ( se poate asezona cu puțin șofran ), la care se adaugă un rântaș subțire făcut cu făină ( opțional ) și se mai lasă la infuzat 5 minute.

Se servește călduț în boluri cu o felie de lămâie, după preferință cu smântână și verdeață tocată.

Na, Poftă bună ! Jó étvágyat ! Guten appetit !

Vă invit să vizitați pagina Gastronomicus Transylvanicus…https://www.facebook.com/GastronomicusTransylvanicum/

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published / Required fields are marked *

%d blogeri au apreciat: