tudorduică-transsylvanica.ro

„Tot un căcat e și în satele ardelenești ca și în cele moldovenești sau muntenești”

„Tot un căcat e și în satele ardelenești ca și în cele moldovenești sau muntenești”, îmi spunea cineva într-un comentariu. Asta așa cu obidă, că mă dau eu mare ardelean arogant, Übermensch de Mitteleuropa…

Adică dacă la mine e un căcat, musai și tu ești tot în același căcat, ia mai lasă aerele de tip imperial, că tot un drac e !!!

Realitatea e cu totul alta. Sunt sate frumoase peste tot. Și sunt și sate urâte. Și în Valahia și în Moldova și în Transilvania și în Bucovina sau Banat. Omul e cel care sfințește locul, până la urmă.

Ardealul este doar diferit, nu e nici mai frumos, nici mai urât, doar diferit. De ce e diferit ??? Fiindcă este o creație unică în Europa, de aia…Este munca de sute de ani a trei mari culturi, maghiară, săsească și românească, plus încă vreo 4-5 culturi mai mici, cea armenească, evreiască,  țigănească, ruteană sau slovacă…

Nu am văzut, nicăieri în Europa, o asemenea diversitate și densitate de tradiții, stiluri arhitectonice, muzică, gastronomie pe metru pătrat, ca aici…Toate întrețesute, ca niște pânze de păianjen. Sate cu 4-5 biserici, unde coexistă cel mai pur stil gotic sau baroc, cu stilul vernacular al bisericilor de lemn, orașe cu arhitectură occidentală, cu mici insule de bizantinism, toate aranjate cu dichis, într-un spațiu natural de o rară frumusețe…

Nu e meritul meu sau al celor de azi, decât în foarte mică măsură. Nici nu știu, dacă noi, cei de azi, merităm ce-am primit moștenire…

De aia nici nu mă simt mândru, dar nici nu sunt modest, fiindcă sunt român ardelean, nu mă simt nici superior, nici inferior, nimănui din alte regiuni sau țări…


Pur și simplu, mă consider norocos…

Încă…

M-am săturat, de câte ori am spus și scris, că Transilvania și Banatul merită mai mult de la statul român, de la administrația lui, tocmai fiindcă sunt altfel, tocmai fiindcă nu se aliniază la modelul regățean. Nu vreau să se înțeleagă că Moldova sau Dobrogea sau oricare altă regiune istorică,  ar merita mai puțin de la statul român, dar asta e, în primul rând, problema celor de acolo.

Cultura comunitară din Transilvania, Banat sau Bucovina este de alt soi…Oamenii de aici au nevoie de mai mult spațiu, de mai  multă încredere din partea administrației centraliste. Că nu pleacă nimeni cu Ardealul în desagă, dacă le dăm mai multă libertate de decizie. Subsidiaritatea nu este un moft, ci este o necesitate a dezvoltării viitoare. Ce e așa greu de înțeles ?

Noi, ardelenii, bănățenii, bucovinenii, ungurenii, indiferent de etnie, cerem mai multă libertate. Alții, cer ajutoare…Noi, vrem să ne rânduim viitorul cum știm noi. Alții, vor să fie rânduiți cum le spune partidul…

Nouă nu ne-a plăcut și noi nu am fost adepții unei politici și unei administrații centraliste, niciodată…Ne iubim și ne respectăm țara unde trăim, ne iubim patria restrânsă, dar ne-am săturat de acest stat, cu politici de secol XIX…

Nu cred, că este un lucru mai evident, despre bătaia de joc la adresa ardelenilor, decât ce se întâmplă cu autostrada Transilvania.

Nu cred, că este un lucru mai evident, despre bătaia de joc la adresa moldovenilor, decât ce se întâmplă cu proiectul autostrăzii Iași-Tg. Mureș.

Dacă la 100 de ani de la unirea Transilvaniei cu România, n-ați fost în stare să faceți o autostradă între regiunile istorice, mie îmi este evident, că este vorba de prostie, de lipsă de patriotism, de rea-voință, din partea administrației românești.

Voi chiar credeți, că vom înghiți, la infinit, bătaia asta de joc la adresa noastră ?

 

 

 

 

 

tduica / februarie 4, 2018 / Autonomie, Regionalism, Relații interetnice, Transilvania

Comments

  1. Iancu - februarie 4, 2018 @ 12:40 pm

    Eu chiar imi doresc să fi rămas dincoace de Carpați !…nu ma ascund de loc dupa deget.Orban este dictator?…dar cum arata Ungaria,de zici ca pașești intr-o alta lume?…și cum arata Romania alias Teleormania?Am fost intamplator in București intr-o delegație apoi dupa trei zile in excursie la Budapesta…mi-au picat efectiv ochii de ce am vazut și comparat.La Buc o gramada de oameni murdari ca sa nu zic țigani, pe metru patrat…poate am nimerit eu unde nu trebuie?…nici macar unul nu a raspuns cu bunavoința la o intrebare simpla…ce tramvai sa iau pt gradina zoologica? …la Budapesta,intr-o engleza de balta,discutand mai mult pe semne,am fost indrumata ba chiar condusa mai bine de 100 m de o batarnica simpatica până la gura de metrou.Oameni politicoși ,binevoitori la unguri,oameni cu priviri crucișe,rele…la romani…comparați!

    Reply
    • tduica - februarie 4, 2018 @ 12:42 pm

      nu putem generaliza, când e vorba de oameni, Dar, este evident, Ungaria arată mult mai bine ca România, iar Budapesta este incomparabil mai frumoasă decât Bucureștiul…

      Reply
      • Caterina - februarie 4, 2018 @ 8:27 pm

        Normal, Sute de ani austriecii au construit si au impus si influențat civilizatia lor , cum la noi sașii…. Apoi si comunismul a fost divers in țările din jurul nostru… Nu au distrus edificii arhitectonice de valoare ptr construcții faraonice….etc etc …!

        Reply
    • István Horváth - februarie 4, 2018 @ 4:33 pm

      Not happy… Ori de câte ori băgăm Ungaria în discuțiile despre Ardeal și fanarioții – se creează, nu facem altceva decât să furnizăm muniție celor care urlă în gura mare „patriotismul” unitar etc.

      Că Ungaria e diferită – o știm. A avut o istorie diferită și un drum diferit. Că ar fi mai ‘bună’… nu sunt sigur. Și am trăit acolo vreo zece ani!

      Hai să nu comparăm Bucureștiul și Budapesta – că doară nu vrem să schimbăm gazdele, adică să trecem pământul ăsta al nostru de la un fanariot la altu’! Pentru ambele capitale Ardealul a fost și va rămâne periferia (provincia) orizontului lor. De aceea e nevoie de autonomie, de autoguvernare, de reinstaurarea puterii locale. Toate astea pentru Transilvania în sine, pentru valorile ei unice…
      Na, noroc și sănătate!

      Reply
      • Ioan Adrian Cristea - februarie 4, 2018 @ 5:47 pm

        Na bistos, Isty…Numai ca istoria Ardealului nu a fost foarte diferita de cea a Ungariei…din 2000 de ani, au mai bine de 1000 de concubinaj 🙂
        In rest – aprob cu toata inima : ” e nevoie de autonomie, de autoguvernare, de reinstaurarea puterii locale. Toate astea pentru Transilvania în sine, pentru valorile ei unice” !

        Reply
      • Radu - februarie 6, 2018 @ 9:35 am

        Ok

        Reply
  2. Dimi - februarie 4, 2018 @ 3:40 pm

    Am iesit prima oara in 1981 august prin Ungaria cehoslovacia polonia DDR…In Budapesta pe la miezul noptii cautam disperat o adresa unde sa inoptez!Ghinionul meu ca gazda nu era acasa…..Disperat am coborat in strada si spre norocul meu am fost oprit de politie…care mi-a oferit o camera cu doua paturi unde sa inoptez!!!Mare noroc ca stiam slovaca si un pic maghiara….Dar ospitalitea lor…n-o pot uita nici azi!!Dimineata un echipaj ne-a condus la Sent Endre…pe malul Dunarii unde erau capati de Wikend ..gazdele pe care le cautam!!

    Reply
  3. zoltan - februarie 4, 2018 @ 4:10 pm

    Mä surprinde titlul articolului. Practic am umblat in toate lumea si mä intristezä murderia ce a apärut peste tot, in apä, pe uscat si in aer. Suedia care a fost un etalon a curetäniei astäzi e mai murdarä decit Ferentarii de odiniarä, insä la Baia-Mare am gäsit curetänia educatä si ingrijirea orasului promovat de primar. Totusi din articol socotesc demn de citat:
    „Noi, ardelenii, bănățenii, bucovinenii, ungurenii, indiferent de etnie, cerem mai multă libertate. Alții, cer ajutoare „

    Reply
    • Radu - februarie 6, 2018 @ 9:39 am

      Corect

      Reply
  4. Ioan Adrian Cristea - februarie 4, 2018 @ 5:41 pm

    Apreciez modul dvs de a privi si de a intelege lucruri pe care bunul simt si cei sapte ani de-acasa ar fi trebui sa-i faca si pe altii, multi, sa le priceapa…Respect opiniile atat ale dvs cat si ale altora, dar daca undeva este o liga sau o asociatie care sa-si asume aceste obiective, voi fi un adept convins !

    Reply
    • tduica - februarie 4, 2018 @ 6:18 pm

      există Partidul Oamenilor Liberi, primul partid regional, care militează pentru descentralizare, pe baza principiului subsidiarității…
      http://oameniliberi.com/

      Reply
  5. Cristia. - februarie 5, 2018 @ 11:56 am

    La 100 de ani dupa ce sute de mii de oameni au murit pentru ca Romania sa se nasca nepotii si stranepotii care au uitat ce inseamna sa fii o frantura dintr-un neam si sa nu ai nici un drept in tara care esti majoritar ii scuipa. Romania a investit mai mult in Transilvania decat in orice alta regiune a tarii si lucru asta se vede. A investit in toate statiunile montane din Transilvania ( moldova are si ea munti frumosi si totusi banii de la buget nu au plecat spre moldova, au plecat spre Poiana Brasov, Ranca, Busteni, Vatra Dornei, Sibiu, Balea Lac, Cheia, Sighisoara etc, a investit in aducerea fondurilor pentru restaurarea zonei ( pentru fonduri e necesar sa se faca coplata) de 27 de ani Transilvania papa mai mult din bugetul general decat livreaza tocmai pentru ca exista mai mult potential. Nu e rusinos cand o tara favorizeaza o zona e rusinos cand oamenii din zona respectiva nu numai ca nu vad asta dar au senzatia ca e invers. Ca dincolo de cuvinte gen” nu ne credem mai buni sau mai rai”’ cuvintele ”nu vom inghiti la nesfarsit bataia voastra de joc la adresa noastra” arata clar ca in mentalitatea unor persoane exista cancerul ”voi versus noi”. Pana sa iau leg cu persoane din Transilvania nu am inteles niciodata cancerul asta, pentru mine nu a existat ”aia de la Bucuresti” nu au existat aia din Bacau sau aia din Cluj, pentru mine a existat doar Romania, in Transilvania alaturi de multe lucruri frumoase am vazut pentru prima oara cu adevarat prezenta aceasta mentalitate metastazata. Cautarea de vinovati pentru diverse probleme nu in mijlocul propriei comunitati ci in ”’aia de acolo sau aia de dincolo” . Dragi ”autoguvernabili” nu au venit autoritatile de la Bucuresti sa taie la ras munti din Covasna, Harghita, Brasov, Cluj, Bihor, Maramures etc. Autoritatile locale votate tot pe plan local au facut jaful asta, aceleasi autoritati locale care in multe cazuri nu au fost capabile sa faca absortie de fonduri pentru proiecte locale, aceleasi autoritati care sunt incapabile sa gestioneze statiunile montane in care s-a investit atat. Transalpina Ski inchisa pentru ca autoritatile locale nu au fost capabile sa asigure mentenanta la telescaun, investitie de 35 milioane de euro sta inchisa, trebuie sa vina Bucurestiul sa gestioneze un rahat de telescaun ?? Am fost sapt trecuta la straja , am prins 2 zile mai calde, partia in stare groaznica , fara tunuri de zapada, coada de 30 min la casa de bilete apoi mutata coada la singurul telescaun. Asa sunt gestionate toate statiunile montane din Romania si toate sunt gestionate de autoritati LOCALE. Nu va e rusine sa fiti prostiti mereu de aceiasi politicieni locali care gasesc vina in ”cei de la Bucuresti” ?? Sau e doar comod.

    Reply
    • tduica - februarie 5, 2018 @ 2:35 pm

      Apropos, Transalpina nu e în Transilvania…Așa, ca fapt divers. În rest, fiecare cu viziunea lui. „Metastazată” sau nu…Iar patetismul, coroborat cu o slabă cunoaștere a istoriei din anii dinainte de 1918, nu te vor face mai credibil…

      Reply
  6. I Tatar - februarie 6, 2018 @ 2:14 am

    IT în Franta de 45 ani :
    In sfârsit un articol netendentios, consensual ceea ceea ce m-a surpris într’un mod foarte placut sunt comentariile inteligente, civilizate si lipsite de insulte chiar si atunci candi sont contradictorii.
    Merci pentru aceste câteva minute nestresante.

    Reply
  7. nicu - martie 9, 2018 @ 12:27 pm

    Corect. Sunt de acord 100%.
    Din acest motiv propun Republica Transilvania.

    Reply

Lasă un răspuns

Your email address will not be published / Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat:
Sari la bara de unelte