tudorduică-transsylvanica.ro

Transilvanismul meu

Am fost crescut și educat ca ardelean și am fost învățat să țin la acest lucru și să îl socotesc ca un element esențial al identității mele de român…Aparțin un sfert, genetic, și Olteniei de Sub Munte, prin tatăl meu, de unde și numele de Tudor și Duică. Asta nu mă face mai puțin ardelean, dimpotrivă…

Aproape totul ține de mediu, de educație și de tradiții, genetica având și ea un mic rol…Aparțin plenar limbii și culturii române, dar mă consider ardelean și de abia apoi român.

Transilvania este patria străbunilor mei, ea este în sufletul și inima mea, mă identific cu acest spațiu până la contopire. Unii fac din asta o tragedie, acuzându-mă că nu sunt un bun român, că sunt vândut ungurilor, că vreau dezmembrarea bietei noastre țărișoare și câte și mai câte tâmpenii, fără să poată înțelege ce e cu adevărat în sufletul meu.

Da, sunt cetățean român, îmi iubesc și apreciez limba și cultura, consider România ca fiind țara mea, dar patria mea este Transilvania și așa va fi, câte zile voi avea…

Am tot respectul pentru moldoveni sau regățeni, respect opțiunea celor care se consideră în primul rând români, dar am pretenția ca și eu să fiu respectat, ca ardelean român…

Unii spun că doar omul contează și nimic altceva…Nu pot fi de acord cu așa ceva, în totalitate…Identitatea fiecăruia din noi e formată din diverse componente, date de familia, strada, cartierul, satul, orașul, regiunea, țara, continentul în care trăiești, cu diferite grade de atașament.

La unii e mai importantă identitatea de cetățean european, la alții de cetățean român, la mine cea de ardelean. Cred că am acest drept și nu are nimeni de ce să mă judece, cum nici eu nu am dreptul să-i judec pe alții…

Nu de sfaturi de la tot felul de binevoitori, care și-au arogat dreptul, nu știu de la cine, de a da note și a clasifica românii funcție de cât de tare își urlă patriotismul am eu nevoie, ci de un minim respect pentru ceea ce reprezint eu și ideile mele, pe care am curajul să le expun și susțin public.

 

A fi ardelean, nu face concurență nici celor care se simt români, moldoveni, bănățeni sau munteni, nu face concurență nici românismului, nici ungurismului, ba dimpotrivă…Nu e vina mea că după aproape 100 de ani statul român și administrația sa nu au fost în stare să-mi ofere o mai puternică identitate românească.

Transilvania mi-a oferit-o…

P.S.

Pentru cine nu face distincție între țară și patrie să-i întrebe pe sași, care este diferența dintre Vaterland și Heimat.

Nu pot să nu amintesc la final, despre imnul sașilor ardeleni, un imn dedicat iubirii de patrie și nu proslăvirii unui popor. O lecție de demnitate, pe care ar fi bine s-o învățăm cu toții…

 

 

 

tduica / februarie 12, 2018 / Autonomie, Regionalism, Relații interetnice, Transilvania

Comments

 1. Jeno Erzse - februarie 13, 2018 @ 12:30 pm

  Bravo!

  Reply
 2. Calina Chitu - februarie 13, 2018 @ 1:19 pm

  Ma impresioneaza, ma regasesc in tot ce scrieti.

  Reply
 3. Antal Burján - februarie 14, 2018 @ 1:30 pm

  Daca substituim cuvantul „roman” cu „maghiar”, sint intru-totul de acord cu fiecare cuvant asa cum este.

  Reply
  • tduica - februarie 14, 2018 @ 9:10 pm

   no klar !!!!

   Reply
 4. Hotea Dorin - februarie 15, 2018 @ 12:13 pm

  Sunt născut într-un sătuc din județul Sibiu numit Zlagna, departe de un mare oraș, dar unde bunul simț și rușinea fața de semeni erau la ele acasă. Vă dau două exemple. Copil fiind, făceam o triere a copiilor pe care urma să-i primesc în curte la joaca, după niște criterii doar de mine știute. Muma m-a privit cu îngrijorare, apoi a scos toți copii afară din curte și m-a certat groaznic: „ori te joci cu toți copii, porcule, român, sas, țigan, indiferent ce este, ori nu te mai joci cu nime”. O lună de zile nu am avut voie să ies din curte. Un alt exemplu: Am fost cu bunica la cules de cucuruz și din greșeală am depășit granița și am întrat pe rândul vecinului. Am dus câte un știulete în dreptul fiecărui fir, iar la sfârșit bunica a mai aruncat o mână de știuleți ca nu cumva sa fi uitat ceva. Mi-a zis:”este munca omului ș – îi păcat de Dumnezeu” Toate acestea mi-au influențat viata. Așa am ajuns ca cel mai bun prieten al meu din liceu să fie un sas din Bratei – Breitner Hans, cel mai bun amic din armată să fie un sas-Gobel Simon.

  Reply
  • lázár. - iulie 3, 2018 @ 3:32 pm

   Intr adevar asa este.Si eu tin minte cu cata atentie aveau grija oamenii sa nu greseasca .Nici sa nu creada cineva ca au luat ceva ce nu le apartinea cu buna stiinta.Si bunul simt cu care se manifestau cand se intalneau oamenii.Aproape nimeni nu facea caz de nationalitatea celorlalti.Desi toti erau mandrii in felul lor de ,,poporul ,,caruia ii apartineau.Dar erau mandrii respectand limba si obiceiurile celorlalti.Cred ca nebunia a venit in epoca comunista cand unora li s a bagat in cap notiunea de ,,stapan,,.Ca nu se mai inteleg intre ei de o vreme nici cei din acelas neam….Dureros.

   Reply
 5. Hotea Dorin - februarie 15, 2018 @ 1:24 pm

  Noi ardelenii am fost educați în spiritul toleranței fața de semeni, de acceptare a multiculturalitatii. De aceea în orice împrejurare ne-am manifestat mai întâi ca ardeleni. Cât privește romanismul nu se poate pune problema că nu simțim și gândim românește. Comparați folclorul și portul ardelenilor cu cel al regatenilor

  Reply
  • Marius Silaghi - februarie 16, 2020 @ 1:03 pm

   Îmi place ceea ce ai scris dar pâine cumpărăm și de la Timko

   Reply
 6. Silasi ioan Victor - februarie 17, 2018 @ 2:29 pm

  Majoritatea romanilor, ce nu a trait si muncit impreuna cu sasii ,nu cunosc ce e onoarea,punctualitatea,cuvantul dat si respectul fata de ceilalti,indiferent de ce nationaltate e acesta.Un exemplu de punctualitate poate fi vazut de toti romani de la Presedinte,care se prezinta ori de cate ori e nevoie exact la ora anuntata si nu c-a DraC nea si Tariceanu, care apar dupa 10-15 minute de la ora anuntata. Eu am locuit la bloc cu sasi,am avut colegi de scoala si de serviciu pana in anii 80, cand au inceput emigrarea in masa a acestora > Cu toate acestea,ei isi iubesc tara”ROMANIA’ unde s-a nascut,crescut si muncit,veniind an de an ACASA,vorbind perfect limba romana,nu ca adevaratii romani ce nu mai stiu romaneste depa trei luni de sta in tari straine >

  Reply
  • Dorle Schobel - iulie 4, 2018 @ 5:36 pm

   Draga Silasi Ioan Victor. Eu ma numesc Dorle Schobel, sunt sasoaica din Medias, iar Mama mea este din Biertan. Am plecat din Romania la virsta de 15 ani in anul 1987.
   Acum cind am citit aici rindurile tale scrise, imi curg lacrimi fierbinti, atita este de frumos ce ai scris. Iti multumesc mult!
   Traiesc de 31 de ani in Germania, ma simt foarte bine aici, sunt fericita si multumita. Dar inima si sufletul meu mereu va apartine si de Medias si Biertan. Imi iubesc locul unde m-am nascut si unde am copilarit. Multumesc lui dumnezeu ca am trait in acest minunat loc. Numai din cauza asta sunt acuma omul care-l reprezint astazi. MULTUMESC!

   Reply
   • Horst Szabo - octombrie 17, 2018 @ 11:24 pm

    Hey Dorle, si eu am fost cu tine in clasa la Axente Sever. Nu am mai auzit nimic de tine. Sint Horst Szabo. Sper ca iti mai amintesti de mine. Mas bucura sa aud de tine. Avem un grup WhatsApp cu multi din clasele 9-12.

    Reply
 7. Vasile Badiu - februarie 18, 2018 @ 4:00 pm

  Dragi prieteni,

  Din 1946 pana in 1957 la Veseud(Slimnic), Din 1957 pana in 1960 la Seica Mare, din 1960 pana in 1967 la Sibiu, am fost crescut și educat ca transivanean și am fost învățat să țin la acest lucru și să îl socotesc ca un element esențial al identității mele de român la Iasi din 1967 pana in 1972 si la Campina din 1972 pana in pezent.

  O duminica frumoasa va doresc,
  Vasile Badiu

  Reply
 8. Emil Aluas - iulie 3, 2018 @ 2:30 pm

  Am fost crescut si am ramas ardelean. In Europa si in SUA am purtat cu mine frica de D-zeu. Adica am respectat orice neam si religie. Emil Aluas, Budapesta.

  Reply
 9. Eva Abrudan - iulie 4, 2018 @ 10:46 pm

  M-am nascut si am crescut in Transilvania, cu un acut simt al onoarei, al respectului fata de altii si fata de munca, cu responsabilitatea cuvantului dat. Plecata de acolo de aproape 30 ani, nu pot si nu vreau sa ma schimb, sa ma adaptez la trendurile „moderne” neacordand importanta la cele de mai sus, pierzand esenta mea transilvana. In momente de cumpana, cand sufar dezavantaje din cauza acestor trasaturi, sau cand incep sa am indoieli daca e bine ca sunt asa, scrierile liu Tudor imi dau putere, imi dau ceva de care sa ma agat sa nu cad in haul pierderii de sine. Multumesc, Tudor ! Sa-ti dea Dumnezeu viata lunga, sa ne tot amintesti cum am fost si cum trebuie sa ramanem buni ardeleni!

  Reply
 10. Astrid - noiembrie 14, 2018 @ 2:25 pm

  Hallo liebe Dorle, ich HOFFE, du bist DIE Dorle die ich suche !!! Ich hab schon längere Zeit nach dir gesucht und wenn ich dich jetzt tatsächlich gefunden haben sollte, würde ich mich sehr, sehr freuen, wenn du dich bei mir meldest.

  Liebe Grüße
  Astrid, geb. SZAKACS ( aus Siebenbürgen / Mediasch)

  Reply
  • dorle schobel - februarie 8, 2019 @ 12:52 am

   Hallo Astrid, das ist aber toll !!! Ja, ich bin die Dorle. Ich möchte ungern hier eine private Telefonnummer hinterlassen. Du findest mich bei Facebook unter Dor Le …… Würde mich SEEEEHHR freuen

   Reply
 11. Emil Aluas - februarie 8, 2019 @ 10:19 pm

  Raman activ pana cand idealul de Indepenedenta Totala a Ardealului SI Banatului se va implini. Eu si ce pe care-i reprezint dorim sa avem: Tara noastra. Capitala noastra, Constitutia noastra, Moneda noastra, Legile noastre. Putem fi cei mai buni din Zona Central Europeana. Emil Aluas, Uniunea Ardelenilor SI Banatenilor (UAB), Cluj. Fundatia PRO WEST, Cluj.

  Reply
  • Doru Bucsa - februarie 16, 2020 @ 9:34 am

   Doamne Ajuta-ne la toti! Sa apucam toti sa traim intr-o Transilvanie Independenta! Unde hotia, smechereala, spaga si nerespectarea cuvantului sa fie extirpate si aruncate dincolo de munti, de unde au venit. Asa sa ne ajute Dumnezeu!

   Reply
 12. ovidiu - februarie 19, 2020 @ 4:10 pm

  ,,„Timp de o mie de ani un miracol s-a întâmplat pe teritoriul Transilvaniei, astfel că trei popoare, secuii, maghiarii si germanii şi trei culturi, trăiesc împreună, păstrându-şi — pentru că şi-au putut păstra — personalitatea lor distinctă, dar căpătând totodată şi un caracter comun, diferit de culturile şi popoarele învecinate, înrudite sau nu.”
  Károly Kós.
  ,,Noi identificam maghiarismul cu natiunea maghiara si nu vom avea nici un fel de consideratie pentru cei care traiesc in Ungaria si nu vor sa fie maghiari .Nu vom da dreptate nici unei doleante prezentate de nationalitati. Nu ne intereseaza care sunt doleantele si nadejdile acestor nationalitati,nici chiar atunci cand ele nu pun in pericol unitatea statului maghiar national. Problema nu este aceasta ci de a sti ce vrem si cum va trebui sa actionam impotriva nationalitatilor si in interesul unitatii Statului maghiar, al progresului natiunii maghiare ”
  Karoly Kos

  Reply

Lasă un răspuns

Your email address will not be published / Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat:
Sari la bara de unelte