Bărățíe, numele dat bisericilor și mănăstirilor catolice din orașele aflate la sud și est de Carpați
Bărățíe (din maghiară barát, adică „prieten”, prin extensie „frate”, „călugăr”, derivat din slavonul brat, „frate”) este numele dat bisericilor și mănăstirilor catolice din orașele aflate în regiunile extracarpatice ale României de azi. În Evul Mediu existau bărății în orașele Câmpulung-Muscel, Râmnicu Vâlcea, Târgoviște, Bacău, Baia, Cotnari, Suceava, etc.
Biserica Bărăția din București datează din secolul al XVII-lea, fiind una din cele mai vechi din oraș.
Numele de „barați” era dat, în general, călugărilor franciscani, prin urmare bărățiile erau asociate mănăstirilor franciscane din Moldova sau Valahia.
În terminologia medievală, mănăstirile catolice sunt atestate în limba română sub denumirea de cloașter (din germanul Kloster). Există și un sat săsesc, care este numit de români Cloașterf.

Nicolae Grigorescu – Bărăția din Câmpulung

Carol Popp de Szathmári/Szathmáry Pap Károly – Câmpulung Muscel
Foto,
Biserica Bărăția, cu hramul Sfântul Iacob, din Câmpulung, Țara Muscelului. A fost construită în secolul al XIII-lea, find cel mai vechi lăcaș de cult al Diecezei Catolice de București.
Din biserica inițială se păstrează până astăzi corul construit în stil gotic, pe ogive. Nava bisericii a fost dezafectată de-a lungul timpului. Fundația navei, care poate fi văzută și în prezent, arată dimensiunile inițiale ale lăcașului.
În interiorul bisericii se află mormântul comitelui sas Laurențiu de Câmpulung/Laurencius de Longo Campo, decedat în anul 1300.
Tradiţia saşilor ardeleni despre venirea lor la Câmpulung/Langenau/Hosszumezö a fost înregistrată în anul 1640 de către minoritul conventual Angelo Petricca din Sonnino: “Acest oraş este aşezat la hotarele Transilvaniei şi locuitorii lui sunt transilvăneni din vechime, de rit catolic, care s-au aşezat aici la hotare din cauza fertilităţii pământului”.
Oraşul Câmpulung şi-a trimis un reprezentant, pe Haidmäcz von Lagnaw, la Conciliul de la Konstanz (1414-1418).
bibliografie,
https://ro.wikipedia.org/wiki/B%C4%83r%C4%83%C8%9Bie
Identitatea comunităţii germane din Câmpulung Muscel în secolele XIII – XVIII
Hans Petri, Zur Entstehung der Stadt Cimpulung in Rumänien [Despre constituirea orașului Cîmpulung în România], Südostdeutsches Archiv 14 (1971), p. 46-56.
https://ro.wikipedia.org/wiki/Biserica_B%C4%83r%C4%83%C8%9Bia_din_Bucure%C8%99ti
https://ro.wikipedia.org/wiki/Biserica_B%C4%83r%C4%83%C8%9Bia_din_C%C3%A2mpulung