tudorduică-transsylvanica.ro

Linzer Torte/Linzer/Linzer Torta/Linecký koláč/Линцер торта/Linczer Torta/Linzer Tuatn/לינצר טורטה

N-am mai mâncat de veacuri…
 
Tort de Linz sau simplu Linzer, în germană Linzer Torte, în maghiară Linzer Torta, în cehă Linecký koláč, în sârbo-croată Линцер торта/Linczer Torta, în bavareză Linzer Tuatn, în idiș לינצר טורטה este una din cele mai gustoase prăjituri din Mitteleuropa(unde se mai face și linzer cu mac, care este nemaipomenit de bun)…

sursa foto, https://de.wikipedia.org/wiki/Linzer_Torte#Aufbau

 
În 2005 au fost găsite patru rețete diferite de linzer, într-o carte de bucate veroneză din anul 1653, de la Abația benedictină Admont, din Austria de azi. Pare a fi cea mai veche menționare documentară a prăjiturii…Este considerată una din cele mai vechi prăjituri din Europa.
Până atunci, se credea că o rețetă din anul 1696, păstrată cu grijă la Biblioteca de Stat Austriacă, ar fi fost cea mai veche rețetă de tort linzer.

Circulă numeroase legende despre cine a inventat prima dată linzerul. Unii ne spun despre un cofetar venețian pe care l-ar fi chemat chiar Linzer. Alții ne povestesc despre bavarezul Johann Konrad Vogel (1796–1883), care prin anul 1823, fabrica linzere la scară industrială în orașul austriac Linz.

sursa foto, https://de.wikipedia.org/wiki/Linzer_Torte#Aufbau

Călătorul austriac Franz Hölzlhuber a adus  linzerul în America în jurul anului 1850, devenind una din cele mai populare prăjituri din Statele Unite.

de citit,
https://povestisasesti.com/2013/09/15/din-aromele-austriei-linzer-torte/
Pe siteul Savori Urbane(https://savoriurbane.com/fursecuri-linzer-cu-gem-si-nuca/) există o rețetă foarte interesantă, pe care v-o recomand cu căldură. Este vorba de fursecuri linzer cu gem de caise. Un deliciu oferit de Oana Igrețiu și Diana Nicolin Rajos din Arad, două prietene dragi.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published / Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat:
Sari la bara de unelte