tudorduică-transsylvanica.ro

Megalomanie și kitsch

Apropos de catastrofa existentă, legat de arhitectura noilor biserici românești(covârșitor ortodoxe).

„Goticul transilvănean” al bisericilor de lemn din Țara Maramureșului, Codrului, Lăpușului, Chioarului are, în Țara Românească o replică ce s-ar putea numi „mitic românesc”, mitic venind de la Mitică – personaj definitoriu pentru acea regiune.

 

În curând vom avea parte și de…doric românesc… românesc de Dorel…Primele semne sunt deja vizibile…

Aceste noi stiluri arhitectonice sunt impuse cu forța, peste tot, din Bucovina în Banat și din Maramureș în Dobrogea, fiindcă așa sunt ordinele de la Patriarhie…Face parte din acțiunea de ștergere a memoriei colective și de pierdere a identității locale sau regionale…

Cum spunea Lenin, auriți, auriți, auriți !!!

Că vă bateți joc de ortodoxie, treaba voastră, dar cu celelalte confesiuni ce aveți ? De ce trebuie să ne urâțiți orașele și satele, cu kitsch-urile voastre pravoslavnice, construite în baza sindromului „noi suntem aici pe veci stăpâni” ?

Unul din județele fruntașe pe ramură este Argeșul, unde maestrul arhitect Calinic a adus kitsch-ul la nivel de artă. Biserica din Mioveni este capul de afiș…Le recomand și pe cele din Prundu sau Tudor Vladimirescu.

Peste 10.000 de români au votat, pe site-ul Muzeului Kitsch-ului, cele mai mari kitsch-uri româneşti. Cele mai multe voturi le-a strâns Catedrala Mântuirii Neamului Românesc, urmată de icoana online a lui Arsenie Boca.
În Făgăraș, pe lângă banii publici daţi pentru catedrală, imensa biserică acoperă o parte din Cetatea Făgăraşului. Este o adevărată rușine pentru oraș…

 

La fel la Ghimbav, unde cupolele aurite ale unei monstruoase biserici, te întâmpină, ca o excrescență, de la 4-5 km de sat.

De fapt, majoritatea orașelor din Transilvania sunt pline de astfel de biserici, ce denotă megalomanie și lipsă de gust. Biserici ce nu au absolut nicio legătură cu tradițiile arhitectonice ale regiunii, neintegrându-se în peisajul urban al acestor orașe ardelene.

 

 

 

 

 

Comments

 1. Fagaraseanu’ - iunie 6, 2018 @ 8:22 pm

  Biserica din fagaras a fost construita (si) cu Bani de la CJ. Brasov. Circulau multe zvonuri pe atunci cum o parte din banii publici alocati au deraiat catre o pensiune sau ce naiba…
  Cum bine se vede si in poza, biserica are menirea de a bloca privelistea catre emblema orasului, Cetatea…

  Reply
 2. Oź - martie 4, 2019 @ 6:32 am

  Ridicol,aratâ lipsa de traditie,lipsa de bun simt arhitectural,, lipsa de toate.Rezultatul stim din pacate. Megalomániås , kelet-balkáni művelletlen, tanulatlan,kisemberek ėletműve! Nagyon szomorú, főleg hogy Erdélyt is telerakták ezekkel a förmedvényekkel!

  Reply

Lasă un răspuns

Your email address will not be published / Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat:
Sari la bara de unelte